Ugrás a fő tartalomra

Jodi Picoult:Apró Csodák [Értékelés]

Sziasztok! A mai napon Jodi Picoult:Apró Csodák című könyvéről olvashatjátok a véleményemet! Köszönöm az Athenaeum Kiadónak,hogy elolvashattam!




Fülszöveg:
Ruth ​Jefferson már több mint húsz éve dolgozik szülész szakápolóként egy connecticuti kórházban, amikor egy újszülött vizsgálatát követően váratlanul másik páciens mellé osztják be. Az újszülött szülei a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, ezért nem akarják, hogy az afroamerikai Ruth akár csak hozzáérjen a gyermekükhöz. A kórház helyt ad a kérelmüknek, másnap azonban a kisbaba életveszélyes állapotba kerül, miközben egyedül Ruth tartózkodik a csecsemőszobában. Engedelmeskedjen a főnöke utasításának, vagy avatkozzon közbe? Ruth habozik megkezdeni az újraélesztést, s ennek eredményeként emberöléssel vádolják. Kennedy McQuarrie közvédő vállalja az ügyét, de már a legelején váratlan tanáccsal szolgál: ragaszkodik ahhoz, hogy faji kérdések szóba sem kerülhetnek a bíróságon. Ruth, aki értetlenül áll a döntés előtt, próbálja folytatni az életét – már csak kamasz fia érdekében is –, miközben az ügye egyre nagyobb port kavar. Miután megkezdődik a tárgyalás, Ruthnak és Kennedynek ki kell vívnia egymás bizalmát, ám eközben mindketten szembesülnek azzal, hogy talán alapvetően elhibázott minden, amit a másikról – s önmagukról – tudni véltek. Jodi Picoult végtelen alázattal, empátiával és alapossággal közelít kiváltság, előítélet és igazság kérdéséhez, s nekünk, olvasóknak sem kínál egyszerű, könnyen emészthető tanulságokat. Az Apró csodák egy rendkívüli író csúcsteljesítménye.



Könyvről:

Írónő:Jodi Picoult
Kiadó:Athenaeum Kiadó
Kiadási Év:2017
Oldalszám:480

Értékelés:

Mindannyiunkban vannak előitéletek. Sőt! tele vagyunk előítéletekkel. Akár kimondjuk őket, akár csak magunkban, halkan fogalmazzuk meg ezeket. Hiszen szinte mindenki tud valami olyan jelzőt mondani a sárgákról, arabokról, zsidókról, feketékrők, melegekről , romákról, ami roppant egyszerúen és lényegretörően jellemző Rájuk . Legalábbis szerintünk, fehérek szerint. 
Jodi Picoult könyve éppen ezért íródott. Nagyon szeretem az Írónő könyveit, mert mind olyan témát feszeget, amiket nem nagyon érintenek mások. A mostani , kiemelkedően remek írása a rasszizmusé. A  napi szinten megjelenő diszkriminációé, amiről nem akarunk tudomást venni, inkább azt mondjuk :nincs.  Kockázatos, súlyos téma!
A történet alapja egy igaz történet. Michiganben egy afroamerikai ápolónő húsz éve dolgozott a helyi kórházban szakápolóként, amikor az egyik újszülött apja követelte, hogy a nővér, és a hozzá hasonlók ,ne nyúljanak a gyermekéhez. A főnővér felvezette a kérését  a gyermek kartonjára- mire az állam afroamerikai tagjai pert indítottak munkahelyi diszkrimináció címén és meg is nyerték azt. Az apuka a fehér felsőbbrendűség híve volt. Jodi továbbgondolta ezt a történetet: mi lenne , ha a baba rosszul lenne és csak az eltiltott nővér lenne a közelében, hogy segíthessen neki.
Nos a könyvben az újszülött meghal és Ruth Jefferson a fenti nővér, akit perbe fognak . 
Már az is döbbenetes, ahogy beviszik a rendőrségre - éjjel háromkor rátörik az ajtót, összetörnek mindent. A napok előrehaladtával pedig még többszőr lesz módunk megdöbbeni. Olyan dolgokra nyitja a szemünket rá a story, amit nem veszünk észre, mert nem kell észrevennünk, mivel nem velünk történnek meg. Fehéreket nem kísér végig a boltban a biztonsági őr, vagy legalábbis egy színesbőrüt előbb fognak megállítani és elkérni a blokkját ellenőrizni azt viszi - e  ki amit kifizetett. Többségünkkel ilyen nem történik meg. A feketékkel naponta. És nem kell, hogy lepattant, elhanyagolt legyen. De gondolom ez itthon ugyanúgy elmondható a kisebbséghez tartozó romákról is. Mert rasszizmusért nem kell a tengerentúlra menni , itt van közöttünk és biztos vagyok benne, hogy még csak nem is enyhébb nálunk, mint Amerikában. Biztos vagyok  benne, hogy a történet apró szerkesztéssel átültethető lenne Magyarországra is....
Nagyon elgondolkodtam. Ahogy haladt a tárgyalás egyre több minden világosodott meg bennem, magamról is. Valóban kiváltságosabbnak érezhetjük magunkat, csak mert fehér a bőrünk?
Nagyon jók a szereplők. Ruth nagyon szimpatikus. Okos, tanult, kíváló szakember. Eddig próbálta elnyomni magában a jeleket hogy hátráltatja a bőrszíne. Most azonban már nem akar hazudni magának és nem próbál mentéségeket találni a naponta tapasztalt kellemetlenségekre. Kemény nő!
Kennedy, az őt védő ügyvéd is egy nagyszerú jellem. Eddig is sok szinesbörű védence volt, de ez az ügy megváltoztatja a szemléletét. Kezdi másként látni a feketék mindennapjait, esélyeit.
Na hát ha akarunk még remek jellemrajzokat olvasni , akkor lesz még benne részünk bőven. Van egy nagyon nagyon elhivatott fehér felsőbbséget nyiltan vállaló, hírdető családunk. Ők  a gyermek szülei :Brittany és Thurk. És a lány apja, Francis. Az ő történetük, életük folyama magában megérne egy regényt!
Megismerjük még Ruth anyukáját, testvérét, és a számára legfontosabb személyt, a fiát Edisont. 
Kiváló jellemrajzok, kemény téma, izgalom és egy nagyszerű csattanó ! Nna az ! Tetszeni fog !!!!!
Nem könnyű olvasmány, mert biztos vagyok benne, aki elolvassa, abban nyomot fog hagyni !
Nos pont ezért olvassátok ! A utóbbi idók egyik legjobb olvasmánya pont a mélysége miatt ! Bátran ajánlom !! 
Köszönöm az Athenaeum Kiadónak, hogy lehetőségem volt elolvasni ezt az igazán remek könyvet !

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elle Kennedy:The Deal [Értékelés]

Sziasztok! A mai napon Elle Kennedy:The Deal című könyvéről olvashatjátok a véleményemet! Fülszöveg: A lány egyezséget köt a fősuli rosszfiújával… Hannah Wells végre talált valakit, aki megdobogtatja a szívét. Bár az élet más területein magabiztosan mozog, a szex és a csábítás nem éppen erős oldala. Ha fel akarja hívni magára a kiszemelt srác figyelmét, ki kell lépnie a komfortzónájából, és elérni, hogy észrevegyék …még ha ezért korrepetálnia kell is a hokicsapat idegesítő, gyerekes és beképzelt kapitányát egy álrandiért cserébe. …ami jobban sül el, mint remélte. Garrett Graham egyetlen álma, hogy a diploma után profi hokijátékos legyen, de a zuhanó tanulmányi eredménye miatt mindent elveszíthet, amiért eddig olyan keményen dolgozott. Ha a csapatban maradás ára, hogy segít egy cinikus csajnak féltékennyé tenni egy srácot, hát legyen. De amikor egy váratlan csók életük legvadabb szexébe torkollik, Garrett hirtelen ráébred, hogy a szerep, amit játszik, nem neki való. Most már

Interjú:Lakatos Levente gondolatai az illegális könyv letöltésekről

Sziasztok! Ma egy interjút olvashattok Lakatos Leventével aki az illegális könyv letöltésekről fog beszélni. Levente könyveit IDE  kattintva tudjátok megvenni. Mi a véleményed az illegális könyv letöltésről? Azt hiszem, hogy a legtöbb illegális könyvletöltő azt sem tudja, hogy amit csinál, az nincsen rendjén. Sokan legalábbis meglepődnek, ha rájönnek: attól, hogy egy könyv digitális formában is megjelenik, még nem ingyenes. Hogy is lehetne az? Egy könyv legalább egy író munkája, ő azzal dolgozott. A kiadói háttérről már nem is beszélve. A világon senki nem dolgozik ingyen, hiszen a pénzből veszünk ennivalót és senki nem tűri, ha ellopják a munkáját. Az írók az esetek nagy részében eladás után kapják a jogdíjukat, tehát minden egyes illegálisan olvasott könyv koporsószegként értelmezhető. Ha szereted az írót, de illegálisan olvasod, például azt kockáztatod, hogy a kiadó a csökkenő eladások miatt nem fogja a következő könyvét megjelentetni. Illetve könnyen megeshet, hogy a kedvelt sz

Pharma Hyaluron Volumennövelő ajakápoló - Rosé

Sziasztok! Bizonyára sokan láthattátok az Instagram oldalamon,hogy érkezett a Naturproduktól múlt héten egy különleges ajakápoló. Erről olvashatjátok most a beszámolómat. Az ajakápoló 2 színben kapható, Rose illetve Marsalában. Én a Rosét választottam,hozzám az a szín közelebb áll. Sosem volt még hasonló ajakápolóm,így kíváncsian vártam,hogy mi lesz az eredménye,vagy egyáltalán lesz-e,de szerencsére az utóbbi történt. Naponta 2-szer ajánlott/érdemes felvinni az ajkakra kézzel vagy a szivacsos aplikátor segítségével,de az utóbbi egyszerűbb és praktikusabb. Az ajakápoló feje szivacsos aplikátor,így könnyen fel lehet vinni,a kívánt területre. Használatkor én éreztem egy kissé bizsergető,mentolos hatást,de abszolút nem volt kellemetlen.A kiszerelése nem nagy,mindössze 7 ml, ezért is leszek kíváncsi,hogy mennyi ideig tart majd ki. Az ajakápoló hiarulonsavat tartalmaz,ami még teltebbé varázsolja az ajkakat,ezenkívűl sokkal puhább volt használat után az ajkam.Rúzs helyett szájfényként